Carel Pronk helpt bij ontruimen woning

(bron: Leusden Nu november 2015)
Toen Carel Pronk twee jaar geleden gedeeltelijk werkloos werd, wist de parttime conciërge al snel waarmee hij de dagen waarop hij geen werk had wilde vullen: hij startte een bedrijf dat woningen ontruimt.


Het zijn vooral kinderen van overleden ouders of andere erfgenamen die sindsdien zijn opdrachtgevers zijn. Maar ook huurders die uit een huis vertrekken van een woningcorporatie of andere verhuurder, kloppen bij hem aan.

 

“Vaak krijgen huurders of hun erfgenamen bij opzegging van de huur een lijst met reparaties en andere werkzaamheden die gedaan moeten worden om het huis weer in de oorspronkelijke staat te brengen. Als ze dat niet doen, brengt de verhuurder hoge kosten in rekening”, vertelt Carel. Ter illustratie laat hij enkele werkzaamhedenwaslijsten zien van woningcorporaties.

 

De prijzen die die verhuurders rekenen bij het niet uitvoeren van het werk liegen er niet om. Zo moet er fors betaald worden voor het afbreken van een volière of het verwijderen van nicotineaanslag. “En kijk eens naar die trapvloerbedekking!”, vervolgt Carel terwijl hij wijst naar een bedrag van 350 euro dat betaald moet worden voor verwijdering.

 

Dat erfgenamen schrikken dat ze soms duizenden euro’s moeten betalen om een huurwoning weer in de oorspronkelijke staat te krijgen, heeft Carel al vaak meegemaakt. “Soms aanvaarden ze een kleine erfenis, maar zijn dan meer geld kwijt aan het opknappen van de woning dan ze erven. Mensen zouden daarvoor gewaarschuwd moeten worden”, stelt hij. Wie Carel inhuurt om een woning volgens de normen op te leveren, is goedkoper uit volgens hem. “Al moeten onze uurtjes natuurlijk ook betaald worden.’’

 

Carels vrouw Diana helpt vaak mee een ontruimingsklus te klaren: inboedel verwijderen, gaatjes in muren dichten en andere kleine reparatie- of sloopwerkzaamheden uitvoeren, schoonmaken.

 

Soms wordt er deskundige hulp ingehuurd. “Laatst moesten er vier enorme bomen gesnoeid worden. Zoiets besteden we uit.” Elke situatie is anders volgens de Pronken. De ene keer krijgen ze te maken met oude mensen die lichamelijk niet meer in staat zijn om het huis van hun overleden nog oudere ouders netjes op te leveren, de andere keer met familie die geen tijd of zin heeft.

 

Verdrietig was het toen een mantelzorger een terminale buurman met hen in contact bracht, omdat de zieke niemand op wilde zadelen met het leeghalen van zijn huis na zijn dood. “Wat was hij opgelucht toen dat geregeld was.”
“Mensen zijn vaak heel tevreden”, volgens Diana, terwijl Carel nog bedankkaartjes laat zien waaruit dat blijkt.

 

CP Woningontruiming is gehuisvest in Woudenberg.
Het bedrijf werkt samen met Kringloopwinkel Amersfoort-Leusden. Als er waardevolle stukken in huis zijn, is er een mogelijkheid om deze te laten veilen. 

online

KvK nummer: 59933437