Erfenis?! Opgepast!

 

Erfenis. Alleen het woord al laat haast iedereen lachen. Wie verzucht niet weleens: “Ach kregen we maar eens een erfenis”. En dan liefst een miljoen, een waardevolle collectie van weet ik veel, een huis, een mooie auto.... Erfenis een mooi woord om van te dromen.

 

Maar steeds vaker wordt een erfenis nachtmerrie. Erfgenamen zijn vaak door een familieband met de erflater verbonden. Dat maakt vaak dat de kijk op de nalatenschap om emotionele of sociale beweegredenen niet zakelijk genoeg gebeurt.

 

In de meeste gevallen was de verhouding tussen erflater en erfgenamen wel zo dat men wel inzage heeft hoe de afwikkeling zal verlopen.

 

Maar als dat nou niet zo is? Als u nou erft van een ver ver ver familielid? Ver ver ver weg? Een familielid met eigen huis of bedrijf. Of een huurhuis?

 

Dan is het even opletten geblazen! Regelmatig doen we zaken met opdrachtgevers die erfgenaam zijn. En die komen vaak voor onverwachte zaken te staan.

 

Voorbeelden uit de praktijk:

 

Erfenis 1:Een appartement in verzorgingsflat, met maandelijks zeer hoge servicekosten die door de erfgenamen doorbetaald moesten worden zolang het appartement niet verkocht was. De hoge (verplichte!) servicekosten maakten het haast onmogelijk om het appartement te verkopen.

 

Erfenis 2: Verre verwant laat een bedrijf achter. In dit geval moest er een bedrijfsbeëindiging geregeld worden. En dat moest dan weer door specialisten gedaan worden. U moet hierbij denken aan accountants, juridisch adviseurs, notarissen. Met de nodige tarieven wel te verstaan!

 

Erfenis 3: Het enige pleziertje van Tante was haar sigaretje. De erfenis is zichtbaar aanwezig aan het plafond, de kozijnen, het behang. De woningcorporatie verlangt van de erfgenamen dat het het appartement ontruimt, behang en vloerbedekking verwijdert en kozijnen en plafond schoonmaakt.

 

Erfenis 4 : Wereldvreemde neef overlijdt. De verhuurder verlangt dat erfgenamen de woning weer in originele staat brengen. Aangebouwde bijkeuken slopen, volière weg, aangebrachte “verbeteringen” hersteld, 4 bomen 12 meter hoog uit de tuin halen, tuin aankekken. Ontruimen en schoonmaken. Kosten als niet …... plm. 9000 € ! Neef had ook nog achterstanden bij zorgverzekeraar, belastingen en geen overlijdensverzekering.*

 

Voor meer informatie over erven maak ik u graag attent op: www.erfwijzer.nl

 

* In dit geval konden we de erfgenaam in een vroeg stadium waarschuwen. Totale kosten zouden opgelopen zijn tot 13.500 € ! Erfgenaam deed afstand en bedankte ons: “Zonder u waren we failliet gegaan, meneer Pronk !”

 

 

 

 

 

online

KvK nummer: 59933437